EHDS – så påverkar det privata vårdgivare, patienter och leverantörer av journalsystem
I denna artikel svarar vi på frågor kopplade till eHälsomyndighetens förslag om att införa EU-förordningen EHDS i Sverige. Innehållet i texten rör dig som privat vårdgivare oavsett typ av avtal med region, färsäkringsbolag eller privat finansiering.
Vad är EHDS?
EHDS är en EU-förordning som börjar gälla i mars 2027 med syfte att förenkla och förbättra tillgången till hälsodata inom EU.
Vad är syftet med EHDS?
EHDS ska öka patienters kontroll över sina hälsodata, stärka integriteten och förbättra patientsäkerheten. Målet är en mer effektiv och sammanhållen vård med mindre administration.
Vad innebär EHDS för patienter?
Patienter ska få gratis åtkomst till sina elektroniska hälsodata och kontroll över vilka vårdgivare som får se informationen. Som patient ska man kunna följa vem som haft tillgång till uppgifterna, både i Sverige och på sikt inom hela EU.
Vad innebär EHDS för vårdgivare?
Journalsystem ska anpassas för att kunna dela data mellan vårdgivare. Det innebär snabbare tillgång till patientinformation som sjukdomshistorik, labbresultat och diagnoser.
Vilka privata vårdgivare påverkas?
Alla privata vårdgivare påverkas av EHDS oavsett typ av avtal med region, försäkringsbolag eller helt privat finansiering.
Vad innebär EHDS för privata vårdgivare?
Du som vårdgivare behöver känna till EHDS men kraven på att kunna dela information ska ligga hos dina systemleverantörer. En marknadskontrollmyndighet ska säkerställa att system följer reglerna och i Sverige blir det sannolikt Läkemedelsverket.
Hur kommer data delas mellan journalsystemen?
eHälsomyndighetens förslag är att en nationell plattform för datadelning införs i Sverige, utan koppling till specifika regioner. Vårdgivare kan antingen koppla sina system till plattformen eller integrera datadelningen direkt i sina journalsystem. Myndighetens mål är att alla system ska kunna kommunicera direkt med varandra, även mellan länder i EU.
Vad behöver journalsystemsleverantörerna göra?
Leverantörer av journalsystem och hälsoappar ska följa eHälsomyndighetens regler om interoperabilitet. Det betyder att systemen måste kunna dela information som patientöversikter, e-recept, medicinska bilder och testresultat med andra system. Det finns också krav inom informationssäkerhet såsom loggning och teknisk dokumentation.
När implementeras EHDS i Sverige?
- 2027: EHDS börjar tillämpas
- 2029: Datadelning av e-recept, patientöversikter och sekundäranvändning av data
- 2031: Datadelning av bilddiagnostik, testresultat och utskrivningsrapporter
- 2035: Eventuell datadelning med länder utanför EU
Vad händer nu?
eHälsomyndigheten utvecklar den nationella plattformen och samarbetar med leverantörer av journalsystem för att skapa gemensamma standarder.
Samtlig information i artikeln är från eHälsomyndigheten. Läs gärna mer om EHDS här!
Har du funderingar eller frågor gällande EHDS eller andra ärenden kopplat till informationssäkerhet och EU-förordningar? Kontakta oss gärna för mer information!
.webp)