Södermalms ortopedi – tidsvinster och ökade intäkter med digitala patientflöden

För Carlos Rivero Siri, ortoped och grundare av Södermalms Ortopedi i Stockholm, har digitala tjänster och automatiserad informationsinhämtning, där patienterna själva är en aktiv del av processen, blivit en viktig nyckel för verksamhetens utveckling och tillväxt.

August 27, 2024

Digitala vårdflöden öppnar upp för fler patientmöten

Södermalms Ortopedi tar i huvudsak emot patienter som remitteras från primärvården. Grundaren Carlos Rivero Siri har ett stort intresse för digitala lösningar, är själv drivande i utvecklingen av mottagningens systemmiljö och ser det som centralt att journalsystemet öppnar upp för de anpassningar han vill genomföra.  

När det gäller digitalisering av administrativa processer har Södermalms Ortopedi också kommit en bra bit på vägen. Genom att låta patienterna sköta bokningar och skicka in formulär digitalt, via Webdocs integrerade patientplattform Vårdrummet, har kliniken sparat in på så pass mycket administrativ tid att de kan ta emot ett ytterligare patientbesök per vårdutövare och dag. Samtidigt upplever alla medarbetare att dagarna blivit mindre stressiga.  

–  Lägger man ihop alla delarna i flödet så gissar jag att vi hamnar på en 50 procentig tjänst i ren tidsvinst när det kommer till administrativt arbete, säger Carlos Rivero Siri och fortsätter: 

–  Det innebär också att vi får mycket lättare att fylla våra tider, det sker i stort sett automatiskt – om en tid blir avbokad så fylls den direkt upp. I slutändan kan vi ta fler patienter idag, och har kunnat expandera, men utan att egentligen ha mer att göra.  

Helhetslösning för hela patientresan

Carlos Rivero Siri betonar att framgången med användandet av de digitala tjänsterna bottnar i att man som vårdgivare skapar digitala och delvis automatiserade flöden som tar patienten från start till mål, och att den inhämtade informationen direkt förs in i Webdoc journalsystem. För Södermalms Ortopedi innebär det följande steg för patienterna: 

  • Remiss inkommer till mottagningen. När denna bekräftats skickas en digital kallelse till patienten med länk till tidsbokningen. 
  • I samband med att en patient bokar tid skickas ett SMS ut med länk till en digital hälsodeklaration
  • Patienten fyller i hälsodeklarationen digitalt i god tid innan besöket, eller efteråt om det är fråga om uppföljningsbesök. 
  • Informationen patienten fyller i populeras sedan direkt in i journalen.  

Förutom fördelar som tidsbesparing och minskad administration har arbetssättet resulterat i en betydligt mer strukturerad och kvalitativ journal, samt ett smidigare remissflöde.  

Carlos Rivero Siri ser även att det digitaliserade flödet direkt bidrar till en säkrare och patientcentrerad vård:

– Eftersom vi inte missar någon information om sjukdomar eller överkänsligheter blir det mer patientsäkert. Dessutom blir patientmötet mer fokuserat genom att informationen kommer direkt in i journalen i förväg. 

Sparar tid med digital remisshantering

Carlos Rivero Siri kikar hela tiden på nya områden att utveckla för att frigöra tid till att ta emot fler patienter. Under våren har hans klinik till exempel deltagit i ett pilotprojekt tillsammans med teamet bakom journalsystemet Webdoc där målet har varit att förfina flödet kring att ta emot, bekräfta och besvara konsultationsremisser digitalt från remittenter i Region Stockholm.  

Han ser att funktionen, som nu lanseras brett till Webdocs Stockholmsbaserade kunder, kommer spara ytterligare tid både för honom själv och för hans medarbetare. Framförallt eftersom funktionen är smidig att arbeta i men också eftersom den är så väl integrerad i journalsystemet:

– Ja, det är jättesmidigt att man hela tiden har patientvyn synlig vid sidan om remissen och att man, när man har skrivit ett journalnotat, direkt kan hoppa tillbaka till remissfunktionen genom att klicka på patientens “e-remiss”, konstaterar Carlos.


Arbetar du på specialistvårdsklinik i Region Stockholm och vill veta mer om hur du kan ta emot och hantera inkommande digitala remisser direkt i Webdoc journalsystem? Vi erbjuder en smidig helhetslösning utan behov av flera olika system, läs mer här!

Du och dina kollegor är också hjärtligt välkomna på Webdocs höstmingel i Stockholm 24/10, där ni både kan få veta mer om och få tydligare bild av den digitala patientresan och hur det fungerar i praktiken. Programmet inkluderar även externa talare och är en chans för vårdgivare i regionen att samlas och mingla under trevliga och avslappnade former. Läs mer om programmet och kvällens upplägg här!

Vill du hålla dig uppdaterad? Anmäl dig gärna till vårt nyhetsbrev

Tack för din registrering!
Hoppsan! Något gick fel när du försökte fylla i formuläret.

Fler artiklar för dig