Webdoc Kirurgi – Hur började det?

Utvecklandet av nya funktioner, tjänster, moduler eller system sker i olika steg. Vad som ingår i de olika etapperna beror på vad som ska utvecklas, och för vem, men gemensamt för de flesta projekt är att slutresultatet vinner på rätt förberedelser och på att användarperspektivet inkluderas redan tidigt i processen. Här berättar Martina Lindh, Produktägare för Webdoc Kirurgi, mer om hur utvecklingsarbetet ser ut inom ramarna för just detta initiativ.

2024-12-12

5 frågor till Martina Lindh, Produktägare för initiativet Webdoc Kirurgi

Webdoc Kirurgi är en pågående journalsystemssatsning riktad specifikt mot specialistvårdens opererande verksamheter. Ett segment med behov som ofta skiljer sig från övriga delar av vården, exempelvis när det kommer till operations- och salsplanering, operationsanmälan, rapportering och uppföljningsinsatser. Men, hur fungerar det egentligen att starta upp ett nytt projekt? Vilka är de olika stegen i processen och hur säkerställs mesta möjliga nytta hos vårdgivarna? Vi passade på att ställa frågor på temat till Martina Lindh som är Produktägare för kirurgisatsningen och som leder utvecklingsarbetet.

1. Hur började arbetet med Webdoc Kirurgi?

– Vi såg ett behov hos både våra kunder och hos icke-befintliga kunder på marknaden, av att ha systemstöd för operationsplanering och allting som händer runt om en operation, och att ha det i samma system. Så vi började med en förstudie där vi tittade på kundernas behov – vad är det man behöver få ut av systemet för att kunna utföra sina arbetsuppgifter? Förstudien pågick under ett par månader och då tog vi också hjälp av en expert, en operationskoordinator, som guidade oss igenom alla steg och allting som de gör på dagarna. Vad operationskoordinatorn gör, vad anestesiläkarna och sjuksköterskorna på sal gör. Så hela förstudien gick ut på att kartlägga vad som behövs i systemet och hur det kommer att användas.

– Efter det så påbörjade vi utvecklingen, och det arbetet har skett etappvis genom att vi har byggt på successivt, tillsammans med våra kunder. Tack vare våra användarträffar kan vi hämta in feedback och stämma av så att vi gör rätt saker.

2. Varför inkluderar ni vården i själva utvecklandet?

– Att ha med vården är jätteviktigt för att förstå vad de faktiskt behöver. Att vara ute hos klinikerna och titta på arbetsmomenten som de gör, titta på var det skaver, vad det är som tar tid? Vad är det för papper de hanterar? Det är ju väldigt mycket papper och manuella arbetsuppgifter. Så, det är jättenyttigt att vara ute och försöka samla in behoven. Hur jobbar de och hur kan vi förenkla deras vardag?

3. Vilka är de tänkta användarna av Webdoc Kirurgi?

–  Det här utökade systemstödet är dels för operationskoordinatorerna som ska kunna planera operationerna , effektivisera och optimera sin salsplanering och allt runt omkring. Sedan är det ju även för anestesiläkarna, att de lätt ska kunna hitta vilka fall som ska bedömas. Från anestesibedömning och vad är det som ska kompletteras i just det här operationsfallet? En snabb översikt. Och sedan är det ju även för sal, när man registrerar sin data, sina tider, när operationen börjar och slutar, och allting däremellan. Målet är att allt ska vara snabbt, effektivt och enkelt, och att man även utanför sal ska kunna följa vad som händer på operationsssalen. Så, det är lite olika delar och lite olika användare som kommer att ha nytta av den här lösningen.

"Vi såg ett behov hos både våra kunder, och hos icke-befintliga kunder ute på marknaden, att ha systemstöd för operationsplanering och allting som händer runt om en operation, och att ha det i samma system."

Martina Lindh, Produktägare Webdoc Kirurgi

4. Vad är målet med Webdoc Kirurgi – vilken lucka ska lösningen täcka på marknaden?

– Jag tror att det saknas ett komplett system där du har en fullt integrerad operationsplaneringsdel och även de andra delarna kring operation, i ditt journalsystem. Vi är redan ganska starka i allt som rör mottagning och vi har även Vårdrummet för patientkommunikation, så det här blir ju ytterligare funktioner inne i systemet. Det är där jag tror att vi blir väldigt starka – att Webdoc blir heltäckande.

5. Vad är status för projektet just nu?

– Det som kommer härnäst är att vi ska lansera det till en eller flera pilotkunder som ska få testa det som vi har gjort hittills. Sedan så kommer vi successivt att bygga på lösningen, utveckla mer funktionalitet och även lägga till helt nya delar. Men vi vill ju få ut det här till kunder så tidigt som möjligt så att de kan börja testa vad vi har gjort hittills och att vi kan hämta in feedback på det. Vi jobbar även fortsatt väldigt nära kunderna och ser till att vi prioriterar efter deras behov.



Webdoc journalsystem
är helhetslösningen med funktionalitet som stöttar hela patientresan, från inkommande ärende och bedömning till operationsplanering, operation, rapportering och uppföljning. Helt utan krångel för opererande verksamheter. Läs gärna mer om vårt erbjudande inom ramarna för Webdoc Kirurgi här och passa på att registrera dig på sidans formulär för att få de senaste uppdateringarna om status, lansering och erbjudande.

Vill du hålla dig uppdaterad? Anmäl dig gärna till vårt nyhetsbrev

Tack för din registrering!
Hoppsan! Något gick fel när du försökte fylla i formuläret.

Fler artiklar för dig