6 frågor till Maria Enerfalk, Operationskoordinator och bollplank inom Webdoc Kirurgi
Webdoc Kirurgi är en journalsystemssatsning riktad specifikt mot specialistvårdens opererande verksamheter, vars behov ofta skiljer sig från övriga delar av vården. Till exempel när det kommer till operations- och salsplanering, operationsanmälan, rapportering och uppföljningsinsatser. I samband med att projektet startades togs det snabbt beslut om att både förstudie och utvecklingsinsatser skulle stämmas av löpande med användargrupp bestående av representanter från segmentet. Allt för att minska risken för felfokus och bristande slutresultat. Utöver det kontaktades Maria Enerfalk, sjuksköterska och mångårig operationskoordinator, för att agera expert och bollplank under arbetet med förstudien.
Vi passade på att ställa frågor till Maria kring betydelsen av vårdnära utveckling och hennes upplevelse av samarbetet.
1. Hur har du bidragit i processen med Webdoc Kirurgi?
– Jag har förklarat hur jag som operationskoordinator arbetar, vad jag har saknat i vårt nuvarande system och vad som är viktigt för oss som användare för att få ett mycket mer lättarbetat sätt att arbeta på.
2. Hur upplevde du samarbetet?
– Det kändes roligt att få vara med och påverka och att de som sitter och gör systemet är intresserade av att höra vår synpunkt. Sedan gillar jag projekt, jag tycker det är spännande att vara med och bidra och sedan att få se ett slutresultat.
3. Vari ligger betydelsen av vård- och användarnära utveckling?
– Jag tror det är så här man behöver jobba för att få bra system och bra samarbete. Vi har olika kompetenser och är duktiga på olika saker och det är viktigt att ge varandra insyn i varandras arbete. Jag tänker att det också underlättar för de som ska bygga det (systemet red. anm.), så att man inte bygger något som inte är förändringsbart sedan. Att man får diskutera fördelar, nackdelar, vad är möjligt – om det är något som inte fungerar.
4. Du sitter även med i användargruppen för Webdoc Kirurgi, hur fungerar det arbetet?
– Användargruppen jag sitter med i är ett jättebra format. Dels så får man input från andra kliniker och personalkategorier, och dels får man följa utvecklingen vilket är bra om man har synpunkter till förändringar.
"Jag tror det är såhär man behöver jobba för att få bra system och bra samarbete. Vi har olika kompetenser och är duktiga på olika saker och det är viktigt att ge varandra insyn i varandras arbete."
Maria Enerfalk, Operationskoordinator
5. Hur arbetar ni i er verksamhet, och hur påverkar det valet av journalsystem?
– Alla delar är beroende av varandra. Har vi ingen mottagning så får vi inga operationer och har vi inga operationer så... allt hör ihop. Därför är det viktigt att hitta bra flöden i alla enheter som jobbar tillsammans. Man vill ha ett system som fångar in alla olika kanaler man kanske har med patienten så att man får en röd tråd och ett flöde så att man slipper hoppa ut och in mellan olika program och inloggningar, exempelvis. Det är ju även viktigt för patientsäkerheten.
6. Varför tror du Webdoc som lösning passar för opererande verksamheter?
– För att få ett användarvänligt system så att vi kan lägga fokus på att ta hand om våra patienter, istället för att ta hand om papper och logistikproblem i ett system.
Webdoc journalsystem är den digitala helhetslösningen för opererande verksamheter med behov av god överblick och smidiga användarflöden. Från inkommande ärende och bedömning till operationsplanering, operation, rapportering och uppföljning. Helt utan krångel. Läs gärna mer om vårt erbjudande inom ramarna för Webdoc Kirurgi här och passa på att registrera dig på sidans formulär för att få de senaste uppdateringarna om status, lansering och erbjudande.